maandag 2 februari 2009

Tijd is geld

Er stond een man achter mij. Lang geleden. Waar ik ging daar ging hij. Maar altijd achter mij. Nooit voor mij. In z'n hand een stopwatch. Nog zo'n ouderwetse met ronddraaiende wijzers. Er werd gemeten hoelang ik over bepaalde taken deed. Lossen, splitsen, vullen, opruimen, spiegelen, alles werd tot op de seconde gemeten. En aan de hand van de resultaten werd een norm opgesteld voor de werkzaamheden. Dus als je vindt dat je te hard moet werken : mijn excuses daarvoor. Als Kwaliteitsmedewerker heeft er nooit iemand met een stopwatch achter mij aangelopen. Toch zijn er ongetwijfeld normen opgesteld. In Heemskerk zijn ze ooit begonnen met het Kwaliteitsteam toen daar een nieuw type winkel werd getest. Een pilot waar veel ervaring is opgedaan. Er is een verdeling gemaakt in dagelijkse, wekelijkse en periodieke werkzaamheden. Voor sommige werkzaamheden is het beter om de frequentie te verhogen. Zo doen wij de kassa's elke week, 2 per dag, in plaats van om de 4 weken. De kassa's zijn daardoor schoner en het werk wordt niet zwaarder. Voor een groot aantal werkzaamheden geldt dat voorkomen beter is dan genezen.
Echter, een chronisch patient is de zuivel.
Deze patient moet dagelijks begeleid worden en niet, volgens doktersvoorschrift, om de vier weken. Elke dag lekken er verpakkingen bij de melk en de yoghurt. Om 'Elke dag de beste' te zijn moet je daar dus elke dag schoonmaken. Nu werk ik in een groot filiaal en kost het mij een half uur per dag om de zuivelschappen enigszins op orde te krijgen. Stel nu dat het gemiddeld per filiaal 20 minuten kost en vermenigvuldig dat met 6 dagen per week en 52 weken per jaar en 800 filialen dan kom je op een tijdsinvestering van 4.992.000 minuten per jaar. Oftewel 83.200 uur per jaar. Haal daar voor de periodieke schoonmaakwerkzaamheden voor de eet- en drinkzuivel, laten we het ruim nemen, 4 uur per periode maal 13 periodes over 800 filialen vanaf (41.600 uur) dan blijven er nog altijd 41.600 teveel gebruikte uren over. Maal de kosten van een werknemer spreken we toch al gauw van een verborgen kostenplaatje van zo'n 500.000 euro per jaar. Tijd is geld en over meerdere jaren heeeel veel geld. Ik zou zeggen : investeer dat geld in research om van de lekkende verpakkingen af te komen. Of kijk naar verpakkingssoorten die nu niet lekken. Beter goed gejat dan slecht verzonnen.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

De zuivel is bij mij ook een doorn in het oog!

Wij krijgen het ook lastig voor elkaar...hoewel onze zuivelvullers de schappen schoonhouden met een doekje tijdens het vullen blijft het lekkende pak het grootste probleem. Misschien een idee om dit item richting HK te sturen? Die kunnen er dan mee richting fabrikant als kwaliteitseis.

Remco Opdenkamp, AH 1561, Rotterdam.

Anoniem zei

zo blijf je bezig,hoef je je nooit te vervelen

Anoniem zei

even wat anders.. hebben jullie ook het probleem dat de winkelvloerreiniger( voor in de schrobmachine) tijdelijk niet meer leverbaar is..?!

Arne Vuorinen, AH 1232, Hoofddorp

Theo zei

Remco,
ik heb het 'melkprobleem' vorig jaar voorgelegd aan het Innovatie team. Die zouden er aandacht aan geven, maar ze zijn meer gericht op directe, innovatieve effecten voor de klant.

Anoniem,

vorige week nog gewoon de Uniforte Plus binnen gekregen. Welke gebruiken jullie ? De Uniforte 300, Uniforte Plus of de Saponet (dat ligt aan je tegelsoort)?

Theo

Anoniem zei

Hallo!

Gisteravond toch 1 colli binnen gekregen gelukkig. Hij stond bij MOMO als TUS. Je kon er 1 bestellen, maar we kregen hem dus steeds niet binnen
Wij gebruiken overigens de Jointec uniforte 300, tesamen met die schrobmachine uit de reklame van de voetbalplaatjes.
Mooi ding en werkt perfect! Alleen dat ding stinkt best wel als je hem de volgende morgen opent.

Arne Vuorinen, AH 1232, Hoofddorp

Anoniem zei

Waar ik ook wel naar benieuwd ben is hoe jullie de pauzes indelen..

een kwartier pauze rond 10 uur?
en een half uur of uur tijdens de lunch?

Ons team bestaat uit 2 kwaliteitsmedewerkers. werken van 7 tot half 2 veelal.

Patricia zei

Mijn tip wat betreft de lekkende melk, misschien geld dat niet voor elk filiaal maar:
Wij hebben een vaatwasser staan, de plastic platen krijg je vaak met een doekje niet helemaal schoon en doen deze dus in de vaatwasser. 30 seconden en die platen zijn als nieuw!

Het stinken van de schrobmachine is simpel te verklaren. Zet de machine stil met de klep open en zo en zo altijd legen voor je vertrekt. Zorg er ook voor dat de mensen die hem na jou eventueel nog gebruiken er ook zorgvuldig mee om gaan. Laat ze hem weg zetten zoals jij dat ook gedaan hebt! Doen ze dat niet, verstop dan de sleutels. Niet luisteren, dan leren! Dat is vaak de beste remedie, moppen doen ze liever niet!

Groet, Patries 1514

Theo zei

Hoi Patries,

vandaag toevallig nog een manier gehoord voor de oplegplaten. 'Beetje' rigoreus maar het schijnt wel te werken. Leg ze op de grond en ga er met de schrobmachine overheen. Ik zou daar nooit zelf opgekomen zijn.

Groetjes van Theo