woensdag 19 maart 2008

Kwaliteitsdag (2)

Wij zijn het geweten van de koelketen. Het geweten vertelt je of je iets wel of niet kunt/mag doen. Het geweten zegt dat je de koelketen niet mag onderbreken en dat alles in het werk gesteld moet worden om de keten niet te verbreken. Een keten is echter zo sterk als de zwakste schakel. In de koelketen zijn meerdere schakels die versterking nodig hebben. Een schakel waar zo op het oog niets aan gedaan kan worden om te versterken is de gekoelde opslagcapaciteit. Tijdens de Kwaliteitsdagen werd er op gewezen dat alle produkten de koelcellen in moeten en daar, met de deur dicht, gesorteerd dienen te worden. Iedereen weet echter dat de capaciteit, mede door de sterke omzetgroei van Albert Heijn, bij menig filiaal te klein is. In mijn filiaal hebben we 21 vierkante meter koelcel, verdeeld over AGF, zuivel, vlees en bake-off. Een deel is niet bruikbaar door schuine wanden of doorloop en een deel wordt in beslag genomen door restanten. Wat overblijft is zo'n 13 vierkante meter voor een nieuwe levering die kan varieren van 14 tot 22 vierkante meter. Het is duidelijk dat dat niet allemaal in de cel(len) past, laat staan gesorteerd kan worden met de deur dicht. Hoe kunnen wij de effectieve opslagcapaciteit vergroten ? Voor de nieuwe levering moeten de restanten nagelopen en indien mogelijk weggevuld worden. Wissel bijna lege melkcontainers om voor volle en zet het overschot op 1 container waarmee je later de winkel bij kunt vullen. Voorkom containers of rollies met kleine hoeveelheden in je koelcel. Stapel de restanten op, het liefst per laag gesorteerd per assortimentsgroep. Gebruik bij voorkeur kleine dollies met zwart 23cm fust, dat maakt het manouvreren in de koelcel gemakkelijker. Verwijder alles wat niet in de koelcel thuis hoort.
Als mocht blijken dat dan nog niet alles in de koelcellen past laat dan eerst die containers wegvullen die er buiten staan. Weet je van te voren al dat je niet genoeg ruimte (of personeel) hebt laat dan die containers er buiten die snel verwerkt kunnen worden, zoals bv. de container met melkkratten. Heb je echt alle mogelijkheden gebruikt en moeten er toch containers buiten de cel blijven doe er dan een isolatiehoes omheen. Wat goed is om de kou buiten te houden kan immers ook de kou binnen houden (maar dat moet natuurlijk geen uren gaan duren).

Geen opmerkingen: