donderdag 31 januari 2008
Implementatie
Tegen mijn collega's zei ik gekscherend dat ik een zakenlunch had in Zaandam. Exact volgens de routeplanner bereikte ik Zaandam in 30 minuten. Te vroeg, omdat er helemaal geen files waren.
Eenmaal aan de lunch volgde het voorstelrondje, waarna Harry Knoppert en Marga Jonker gericht vragen stelden over onze ervaringen met de functie van Kwaliteitsmedewerker. Men was over het algemeen zeer tevreden over de vrijheid die de functie van KM geeft. De mogelijkheid om werkzaamheden naar behoefte of vanwege efficientie te kunnen verplaatsen naar andere dagen wordt zeer gewaardeerd. We zijn een soort 'eigen baas', uiteraard onder leiding van de supermarktmanager (en straks teamleider Verkoopklaar).
Een duidelijk minpunt in het nieuwe besturingsmodel blijkt echter toch het weglekken van uren naar werkzaamheden die niet tot de taak van de KM behoren. Bijspringen bij de kassa, meehelpen met vullen e.d. komen regelmatig voor. Niet alleen incidenteel maar ook structureel gepland komt dit voor. Bij doorvragen blijkt dat KM'ers ook een aantal taken 'erbij' doen omdat ze praktisch zijn : meehelpen met worpombouw, tellen van voorraden, codecontrole etc. . Ervaren medewerkers zien vaak dingen die anderen niet zien maar het gaat natuurlijk wel ten koste van het eigen werk. Hoe ver je kunt gaan om jezelf uit te besteden is een beslissing die iedereen het beste zelf kan nemen. De situatie waarbij je 'gedwongen' wordt door de omstandigheden (ziekte e.d.) is kwalijk maar 'gedwongen' worden door de leiding is uit den boze en zou nergens voor mogen komen.
Een ander punt dat uitgebreid ter sprake kwam was het materiaal waar wij mee werken. Elke KM gebruikt spullen die niet tot de officiele uitrusting behoren maar die gewoon praktisch zijn. Er blijkt behoefte te zijn aan goede alleszuigers, snoerloze stofzuigers met groot vermogen, werkbroeken met versterkte knieen, stickerverwijderaar e.d. .
De indeling van de werkdag blijkt onderling nogal te verschillen. Sommige KM'ers werken alleen of met z'n tweeen, anderen werken met meer parttime KM'ers. De vervanging bij ziekte en vakantie is bij velen problematisch. Te vaak gebeurt het dat het werk blijft liggen.
Ook het werken met de HandTerminal verschilt van filiaal tot filiaal. Sommige hebben hem altijd bij zich, er zijn filialen waar er te weinig zijn en de een draait een lijst uit van de werkzaamheden van die dag (die later worden afgevinkt in de computer) en de ander vinkt rechtstreeks af in de computer. Op de vraag of een HT gebruikt zou worden als de KM een eigen HT zou hebben werd ook verschillend geantwoord.
Aan het eind was er de rondvraag of men nog iets aan het gesprek toe wilde voegen. Van die mogelijkheid werd gebruik gemaakt maar daar kom ik later nog op terug.
Theo
zaterdag 19 januari 2008
Warmtewisselaar in bancarella
Zoals je als KM wel zult weten verplaatst het ventilatiesysteem in de winkel elke dag enorm veel stof. Een deel hiervan komt vast te zitten op elke plaats waar zich ventilatieroosters bevinden. Zo ook op de roosters van de bancarella's en gekoelde verkooptafels. Net als bij de koelkast thuis wordt de warmte via het koelsysteem weggehaald uit de koeleenheid en via de warmtewisselaar aan de lucht afgegeven. door de constante luchtstroom komt de warmtewisselaar al gauw onder het stof te zitten. Dit vermindert de functionaliteit van het systeem en verhoogt het energieverbruik. Het koelsysteem gaat ook meer lawaai maken.
Er zijn verschillende systemen in gebruik. In ons filiaal zijn er drie maar ongetwijfeld zullen er zijn die ik niet ken. Wees nieuwsgierig en zoek uit hoe die werken.


Uit het zicht maar toch aanwezig bij deze koeling. Schroef de plaat los en maak het rooster schoon met de stofzuiger. Schroef de plaat daarna weer vast.
Deze leek ingewikkelder. De omkasting zit vol met schroefjes en ik zag het lange tijd niet zitten om die allemaal los te gaan draaien. En nog erger : weer vast ook. De man van Carrier bracht uitkomst. Alleen de grotere schroeven hoeven losgedraaid te worden. Een grote schroef linksachter en een rechtsachter hoeven slechts een klein beetje losgedraaid te worden (in tegenstelling tot de foto waar ik linksachter helemaal heb losgedraaid) en de omkasting kan naar beneden weggeklapt worden. Zoals je op de foto kunt zien was het de hoogste tijd dat de grijze deken verwijderd werd.
P.S. Heb jezelf ook tips waarvan je denkt dat je anderen er mee helpt. Laat het mij weten !
woensdag 16 januari 2008
Onjuiste weergave
Zijn er meer collega's die met dit probleem te maken hebben (gehad) ? Als het opgelost is, hoe is dit dan gebeurd ? Laat het mij weten !
vrijdag 11 januari 2008
Kniebeschermers

Mijn knieen voelen zich nu ook minder ongemakkelijk want alhoewel er een aardige eeltlaag op mijn knieen zit was het toch erg pijnlijk als je toevallig op een stukje glas of een steentje zat. Je hebt in de bouwmarkt zowel harde als zachte kniebeschermers. De zachte zijn een weldaad voor je knieen, de harde zijn minder geschikt omdat die met hun harde rand meer in je been drukken. Voor de kosten, minder dan 15 euro, hoef je het niet te laten en misschien heeft je SM een potje om ze te bekostigen. Ik werk niet meer zonder.
dinsdag 8 januari 2008
Eindelijk ! Nieuwe tegels !


Verwijder de lekbak af en toe om eronder schoon te kunnen maken en maak eventueel een regel aan in HACCP-digitaal/kwaliteitscontrole voor controle op de uitvoering.
(bedankt voor de tip John)