donderdag 28 mei 2009

'Ze' zijn geweest.

Ja. eindelijk zijn ze geweest. Of eigenlijk een hij. Johnson Diversey heeft z'n rondje gemaakt en is tot de conclusie gekomen dat wij een 8,2 verdienen. Staat dat gelijk aan 1 Michelinsterretje ? Zo op het werk het rapport doorlezen.
De geruchten gingen dat ze deze keer veel strenger waren. In november vorig jaar hadden we een 8,3 dus eigenlijk hebben we het nu beter gedaan.

zondag 10 mei 2009

Evaluatie Winkelbesturingsmodel 2008

Sinds 2005 is Albert Heijn bezig met de vormgeving en implementatie van het nieuwe Winkelbsturingsmodel (WBM). Om te controleren of het nieuwe WBM ook daadwerkelijk doet wat er van verwacht wordt heeft men systeemgegevens gebruikt, enquetes gehouden en groepsdiscussies georganiseerd. Zelf heb ik in 2007 en 2008 een aantal malen deelgenomen aan klankborddagen die door de ondernemingsraad georganiseerd waren en aan een regionale lunchbespreking met andere Kwaliteits- en overige medewerkers. Mijn ervaring is dat op zo'n dag vrijuit gesproken wordt door de deelnemers. Zowel positieve als negatieve aspecten komen op tafel.
Eind 2008 zijn er weer groepsdiscussies geweest met o.a. Kwaliteitsmedewerkers en op 27 april is op het Winkelweb de evaluatie gepubliceerd.

De belangrijkste conclusies

- de teamleiders zitten nog niet goed in hun rol. Ze doen nog teveel uitvoerend werk en het Management neemt nog teveel TL taken op zich.
- de positie van de afdeling Verkoop is nog te onduidelijk.
- Management en TL's zijn bekend met het nieuwe WBM maar cassieres, vulploegmedewerkers en Kwaliteitsmedewerkers veel minder.

De KM wordt veelal nog aangestuurd door het Management terwijl dit door de TL Verkoopklaar zou moeten gebeuren. Ik denk dat de TL's het afgelopen jaar te druk zijn geweest met de ontwikkeling van de eigen functie t.o.v. het vulproces. Daarbij is hun aansturende rol voor de KM niet goed uit de verf gekomen. Als een TL of KM van filiaal wisselt is de TL veelal afhankelijk van het kennisniveau van de KM terwijl dit veel gelijkwaardiger zou moeten zijn. De KM moet dus veel actiever de TL's bij zijn of haar werk betrekken. Een duidelijk punt van aandacht voor 2009.

Waardering functie Kwaliteitsmedewerker

De functie van Kwaliteitsmedewerker wordt door iedereen gewaardeerd en als een gote stap vooruit gezien binnen de winkel. Dit wordt echter niet altijd als zodanig ervaren door de KM. Ik denk dat hierin meespeelt dat de functie door veel medewerkers nog als 'de schoonmaker' wordt gezien. Het is belangrijk dat alle medewerkers door het Management en de KM zelf duidelijk gemaakt wordt wat de functie inhoudt en dat de medewerkers ook hun verantwoordelijkheid hebben om hun steentje bij te dragen aan een schone winkel.
Management en KM moeten ook duidelijk de grenzen aangeven waarbinnen de KM functioneert en andere taken zoveel mogelijk beperken. Deze grenzen zouden verlegd kunnen worden, er zijn KM-ers die gevarieerder werk willen, maar dat moet dan officieel gebeuren met de daarbij behorende uitbreiding van het aantal werkuren binnen het Kwaliteitsteam. Een lastig punt omdat het nog steeds moeilijk blijkt te zijn om genoeg Kwaliteitsmedewerkers te krijgen.

Samenvattend

We zijn een eind in de goede richting maar de eerste etappe is nog niet afgerond.