zondag 23 november 2008

Gezocht : Kwaliteitsmedewerker

Gezocht : Kwaliteitsmedewerker m/v, moet absoluut van alle markten thuis zijn. Schoonmaker met oog voor detail, HACCP-controleur, diplomaat, kleine zelfstandige, ingenieur en ingenieus, supi-clown, bij voorkeur met medische opleiding en ervaring met beveiliging. Tevens inzetbaar bij overige bedrijfsonderdelen.

Een beetje aangedikt natuurlijk maar velen zullen dit beeld wel herkennen. Zoals Tanja schreef in een reactie : "Hebben jullie naast je dagelijkse werkzaamheden ook andere werkzaamheden ? Wij lopen met z'n drieen in Vlaardingen. We hebben in totaal 93 uur waarvan we 80 aan kwaliteit besteden. Daarnaast hebben we het drogmeticapad, het bijspringen van de kassa, en tijdschriften. Elke dag."
De functie van Kwaliteitsmedewerker bestaat nu twee jaar en nog steeds is er sprake van oneigenlijk gebruik van de uren die voor het Kwaliteitsteam bestemd zijn. Natuurlijk, er is in bepaalde gebieden een personeelstekort en de werkdruk is overal hoog door de gestegen omzet maar te pas en te onpas worden Kwaliteitsmedewerkers ingezet voor ander werk. Incidenteel en structureel. Tijdens OR-klankborddagen (bijeenkomsten van leden van de Ondernemingsraad met Albert Heijn personeel) kwam dit punt telkens weer naar voren en werd er door Albert Voogd de nadruk op gelegd dat dit absoluut niet de bedoeling is. Incidenteel kan, stuctureel niet. Je moet sterk in je schoenen staan wil je de situatie aankaarten bij je Supermarkt Manager of je Operationeel Manager. Niet iedereen heeft dat in zich. Tijdens de evaluatie van de functie van Kwaliteitsmedewerker zal dit punt wel weer naar voren komen. De kans dat onze functie nu al aangepast zal worden acht ik klein maar ontwikkeling zal zeker nodig zijn. Om die ontwikkeling een kans te geven moet de basis, de huidige functie en werkzaamheden van de Kwaliteitsmedewerker, duidelijk zijn voor iedereen in het bedrijf. Gebeurd dit niet dan komen we op een hellend vlak waarbij door oneigenlijk gebruik van de uren de winkels afglijden naar de situatie van een aantal jaren geleden. Vervuild en onaantrekkelijk. Als je Elke dag de Beste wilt zijn kunnen wij dit niet toestaan.

maandag 17 november 2008

Deze week 46

Ik heb ze nog niet gezien maar ze zijn welkom, de mensen van Johnson Diversey. Gewoonlijk komen ze als je er zelf niet bent maar ik wil heel graag met hun meehobbelen door de winkel. Die is nieuw en we krijgen van veel klanten te horen dat-ie zo schoon is. Ondanks dat-ie nieuw is zijn er in juli, dus zo'n week of zes voor de omwisseling van de schoonmaakmiddelen, gewoon overal werkplannen opgehangen. Twee oplegplaten blijken alweer 'geleend' te zijn dus die moet ik weer aanvullen maar voor de rest heb ik 'no worries'. Al zijn ze bij JD wel keien in het vinden van negatieve dingen. Al is dat potje slagroom een seconde ervoor gevallen dan nog krijg je (veel) punten in mindering.
In het kader van de blessure-enquete viel mij nog iets op in de Deze week : JdM in Oostburg komt alleen achter in de bodemvakken als hij gezeten op z'n karretje zijn rug erg ver naar beneden buigt. Niet echt bevordelijk voor je rug. Zelf zit ik vaak op mijn onderbenen of kruip ik met rechte rug op handen en knieen langs de vakken. Door mijn zachte kniebeschermers krijg ik ook geen last van mijn knieen. Zijn er collega's die veel met het knielmatje werken ? Wat zijn jullie ervaringen ?

Ook als er collega's zijn die zijn uitgenodigd voor de evaluatie van de functie van Kwaliteitsmedewerker hoor ik graag hun ervaringen en andere reacties.

dinsdag 11 november 2008

Hollywood


Afgelopen zaterdagochtend was ik het stralende middelpunt van filmopnames. In Hollywood hadden ze de complete AH XL van Muiden nagebouwd en vele hollandse figuranten waren ingevlogen. De rol van Theo, de Kwaliteitsmedewerker was mij op het lijf geschreven en de beste vrouwelijke bijrol was voor Arianne in de rol van Hollands Kaasmeisje. De premiere van dit meesterwerk is begin 2009 en zal, in het kader van de moderne media, te zien zijn op het WorldWideWeb. Albert Heijn, de financier van deze kaskraker, staat garant voor vertoning op het nieuwe portal dat in 2009 actief wordt.
De scenes laten zich het best omschrijven als origineel en spontaan waarbij herhaaldelijk van het script werd afgeweken. Er is zelfs ruimte gevonden voor een heuse achtervolgingsscene waarbij niet op een schadegevalletje meer of minder gekeken werd. Jong en oud zal zich kunnen herkennen in de hoofdrolspeler die zich staande weet te houden in de hectische supermarktwereld. Een aanrader ! Soon in a cinema near you !!

woensdag 5 november 2008

Nieuwe enquete : blessures door het werk

Ik ben nu alweer twee weken aan het werk in mijn nieuwe filiaal na een weekje uitgeschakeld te zijn geweest door spit. Spit onstaat door overbelasting van de lange rugstrekkers, dat zijn de twee spierbanen aan weerszijden van de wervelkolom. Onderin de rug ontstaat dan een soort van permanente kramp. De meest voorkomende oorzaak is het verkeerd tillen van zware lasten en om dit te voorkomen is er een til-instructie. Het werk van de Kwaliteitsmedewerker bestaat onder andere uit een grote lichamelijke belasting die vaak afhankelijk is van 'de toestand van de winkel'. Een Nieuwe winkel is over het algemeen makkelijker te onderhouden dan een oude winkel maar overal komen situaties voor waarbij je je in allerlei bochten moet wringen.
Lukt het je niet om daarbij een voor jou makkelijke houding te vinden dan kunnen er vervelende blessures ontstaan. Om een beetje inzicht te krijgen welke lichaamsdelen het meest te lijden hebben heb ik in de rechterkolom een nieuwe enquete geplaatst. Meerdere blessures zijn mogelijk dus ook meerdere antwoorden.
Wil je oorzaken of oplossingen aandragen of een vraag stellen dan kan dit door te reageren op dit stukje.